Pomysł na prosty i szybki obiad w kilku krokach - Risotto pomidorowo-bazyliowe
20:38
Nie wiem jak Ty, ale ja
przynajmniej raz w tygodniu mam taki dzień, kiedy kompletnie nie chce mi się
gotować. Tak, bardzo nie chce mi się gotować, że zastanawiam się czy udać, że
straciłam zdolności posługiwania się rękami czy może udawać, że zapomniałam, gdzie
jest kuchnia. Niestety głodu nie da się oszukać i próba wciśnięcia mu kitu, że
cofnęłam się w rozwoju i nie wiem po co jest garnek nic nie daje.
Na takie dni mam w swoim
kulinarnym kajeciku kilka sprawdzonych, prostych i przede wszystkim szybkich
przepisów na pyszny obiad w kilku krokach.
Jednym z takich prostych
obiadów, które nie wymagają godzinnego stania przy garach jest:
Risotto pomidorowo-bazyliowe
Co potrzebujesz:
1 ½ szklanki ryżu
do risotto (arborio)
3-4 szklanki bulionu
4 pomidory
1 średnia cebula
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
parmezan
świeża bazylia
szafran
pieprz
Kilka kroków do pysznego
obiadu:
Obierz pomidory ze skóry
(najlepiej zrób nacięcie i wrzuć je do wrzątku, na krótką chwilę, skórka sama
zejdzie). Obrane ze skóry pomidory pokrój na kostkę.
Obierz cebulę i pokrój
na drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej
oliwę z masłem, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż
cebula się zarumieni. Do zeszklonej cebuli dodaj ryż. Smaż krótko ciągle mieszając,
aż ziarenka pokryją się masłem.
Dodaj szklankę bulionu
oraz szafran.
Gotuj na średnim ogniu,
nie zapomnij o częstym mieszaniu. Po wchłonięciu bulionu stopniowo dodawaj
kolejne porcje. Gdy ryż będzie już wystarczająco miękki dodaj parmezan,
pomidory, łyżkę masła i trochę pieprzu.
Udekoruj gotowe risotto
świeżymi listkami bazylii.
Gotowe.
Smacznego!
0 komentarze