Pomysł na prosty i szybki obiad w kilku krokach - Risotto pomidorowo-bazyliowe

20:38

Pomysł na prosty i szybki obiad w kilku krokach - Risotto pomidorowo-bazyliowe

Nie wiem jak Ty, ale ja przynajmniej raz w tygodniu mam taki dzień, kiedy kompletnie nie chce mi się gotować. Tak, bardzo nie chce mi się gotować, że zastanawiam się czy udać, że straciłam zdolności posługiwania się rękami czy może udawać, że zapomniałam, gdzie jest kuchnia. Niestety głodu nie da się oszukać i próba wciśnięcia mu kitu, że cofnęłam się w rozwoju i nie wiem po co jest garnek nic nie daje.

Na takie dni mam w swoim kulinarnym kajeciku kilka sprawdzonych, prostych i przede wszystkim szybkich przepisów na pyszny obiad w kilku krokach.

Jednym z takich prostych obiadów, które nie wymagają godzinnego stania przy garach jest:

Risotto pomidorowo-bazyliowe

Co potrzebujesz:

1 ½  szklanki ryżu do risotto (arborio)
3-4 szklanki bulionu
4 pomidory
1 średnia cebula
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
parmezan
świeża bazylia
szafran
pieprz

Kilka kroków do pysznego obiadu:

Obierz pomidory ze skóry (najlepiej zrób nacięcie i wrzuć je do wrzątku, na krótką chwilę, skórka sama zejdzie). Obrane ze skóry pomidory pokrój na kostkę.
Obierz cebulę i pokrój na drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę z masłem, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż cebula się zarumieni. Do zeszklonej cebuli dodaj ryż. Smaż krótko ciągle mieszając, aż ziarenka pokryją się masłem.
Dodaj szklankę bulionu oraz szafran.
Gotuj na średnim ogniu, nie zapomnij o częstym mieszaniu. Po wchłonięciu bulionu stopniowo dodawaj kolejne porcje. Gdy ryż będzie już wystarczająco miękki dodaj parmezan, pomidory, łyżkę masła i trochę pieprzu.
Udekoruj gotowe risotto świeżymi listkami bazylii.

Gotowe.
Smacznego!



To Cię może zainteresować

0 komentarze

FACEBOOK

Google+ Badge