Papryka w roli głównej dla całej rodziny

20:48


Lubię bazarek. Taki nasz, lokalny, malutki. To nasza stała trasa spacerowa, więc jestem stałym klientem. Sprzedający z daleka wołają “dzień dobry”. Bardzo to miłe. Lubię kupować tam warzywa i owoce. One zawsze jakoś tak się do mnie uśmiechają i proszą “weź mnie, weź mnie“. No i biorę. Biorę zazwyczaj więcej niż potrzebuje.

Tak też było i tym razem. Przytargałam do domu spory zapas papryki. Bo jesień to nie tylko smak dyni. To również czas papryki, która jest wtedy najładniejsza, najsmaczniejsze i dodatkowo w najlepszej cenie.

Skoro papryka jest, to trzeba z niej zrobić jakieś pyszności. Oto co ja wyczarowałam. Po cichu Wam powiem, że to ulubione dania z papryki Małej Zet!

KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI

Składniki
3 duże lub 4 mniejsze papryki
Bulion warzywny
1 Cebula
1 lub 2 ząbki czosnku
Liść laurowy
Sól
Pieprz
Papryka w proszku.


Krok po kroku
  1. Najpierw musisz przygotować bulion. Taki tradycyjny, jak w niedzielę.
  2. Umyj i osusz papryki. Połóż na blaszce i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz je przez 40 min. Gdy będą gotowe obierz je ze skóry (to banalnie proste, ona sama odchodzi!) i oczyść z ziaren, no i oczywiście pokrój.
  3. W garnku musisz zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek, następnie dodajesz paprykę, liść laurowy i zalewasz wszystko bulionem.
  4. Gotujesz pod przykryciem 15 min.
  5. Miksujesz, przyprawiasz i gotowe!
Ja podałam zupę razem z grzankami;)


Wspomniałam już, że papryki kupiłam dużo, więc starczyło na drugi obiad z papryką w roli głównej.

POTRAWKA Z KURCZAKA W SOSIE Z PAPRYKI I CUKINII Z KASZĄ KUSKUS

Co potrzebujesz?
Pierś z kurczaka
2 papryki
1 cukinia
1 cebula
2 puszki pomidorów lub kilka świeżych
Kasza kuskus (może być też jaglana lub ryż)
Sól
Pieprz
Papryka w proszku
Oregano
Olej

Krok po kroku 
  1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem, papryką i smaż na odrobinie oleju.
  2. Paprykę i cukinię pokrój w drobną kostkę. Jeśli będziesz danie podawać dziecku koniecznie wcześniej obierz je ze skóry.
  3. Cebulę musisz pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodaj paprykę i cukinię. Wszystko razem chwilę smaż.
  4. Dodaj pomidory. Chwilę duś pod przykryciem, żeby papryka była miękka. Następnie gotuj bez przykrycia, żeby wyparował nadmiar wody.
  5. Dorzuć usmażonego wcześniej kurczaka i przypraw do smaku pieprzem, papryką w proszku, oregano, odrobiną soli.
Gotowe!
Potrawka smakuje zarówno z kaszą kuskus, kaszą jaglaną jak i razem (sprawdziliśmy każdą kombinację;)


Wybaczcie, że nie mam zdjęcia dań, ale zanim je zrobiłam one zniknęły! Obserwujcie mojego Fanpage, bo będzie powtórka dań, więc zrobię zdjęcia - tym razem zdążę!


To Cię może zainteresować

5 komentarze

  1. Musiało być pyszne. Bardzo lubię takie dania, niestandardowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie tylko szkoda że nie ma zdjęć efektu końcowego

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi pysznie! Żałuję, że nie udało Ci się zrobić zdjęć gotowej potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie zgadniesz! Właśnie mam w lodówce cały wór czerwonej papryki - i brak pomysłu na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię czerwoną paprykę, ale najchętniej na surowo :)

    OdpowiedzUsuń

FACEBOOK

Google+ Badge